Bankalardan çeşitli nedenlerle kredi çakan kişilere bankaların bu kredi için aldıkları dosya masraflarının geri ödenmesi gerekiyor. Tüketici Kanunu’nda yapılan son değişiklikler kapsamında kredi çeken kişileri geriye dönük olarak 10 yıllık bir süreci kapsayan dosya masraflarının iadesini iade talep edebilirler.
Bu süreçte bankaların bu sürede verilen krediler için kesilen tüm dosya masraflarını ödemesi gerekiyor. Ancak bunun için belli başlı prosedürler bulunuyor. Banka kredisi dosya masrafı iadesi için nereye başvurulması gerektiği ve yapılması gerekenler konusunda detaylı olarak bilgi edinmek gerekir.
Banka kredisi dosya masrafı iadesi için başvuru yapılması gereken yer Tüketici Hakem Heyeti oluyor. Başvuru sırasında haksız yere alınan dosya masraflarının iadesi konusunda bir dilekçe vermeniz gerekiyor. Tek yetkili yer olan Tüketici Hakem Heyeti bazen çok fazla başvuru olması nedeniyle başvurunuzun uzun bir süre sonuçlanmaması durumu doğabilmektedir.
Banka Kredisi Dosya Masrafı İadesi İçin Gerekli Belgeler
Bankalardan son 10 yıl içerisinde eğer kredi kullandıysanız sizlerden alınan dosya masraflarının iadesini talep etme hakkına sahipsiniz. Ancak Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yapmadan önce sorgulama işlemi yaparak durumunuz hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Kredi dosya masrafı sorgulama işlemini kolaylıkla E Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E Devlet şifrenizi kullanarak web site üzerinden her bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu süreçte eğer hak edilen bir iade durumu söz konusu ise belgeleri hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Banka kredisi dosya masrafı için gerekli belgeler arasında şunlardan bahsetmek mümkündür:
- -Kredi kullanan kişinin kimlik kartı
- -Dosya masraf ücretinin iadesine yönelik olarak dilekçe yazılmalıdır.
- -Başvuru sırasında kimlik belgesinin fotokopisi de kuruma verilmelidir.
- -Aynı zamanda Tüketici Hakem Heyeti başvurusu için de dilekçe yazılmalıdır.
Kişilerin alacağı dosya masrafı eğer 7550 TL ve altındaysa belge ve dosya masrafı için mutlaka iade dilekçesi Tüketici Hakem Heyeti’ne verilir. Ancak bu tutardan daha fazla ise Tüketici Mahkemesine başvurulmak durumundadır. Dilekçe mutlaka krediyi kullanan kişi tarafından yazılıyor ve imzalanıyor. Başvuru esnasında gerekli belgelerin tam olması büyük önem taşıyor. Aynı zamanda dilekçe üzerinde ıslak imza bulunmasına da dikkat etmek gerekir.
Kredi Dosya Masraflarının İadesi Talebinde Zamanaşımı
Bankalar yalnızca kredinin verilmesi için gerekli olan makul ve belgeli masrafları almakla yükümlüdür. Hiçbir durumda belgeye dayandırılmayan masraflar tüketiciden tahsil edilmesi kanunlara aykırı bir durumdur. Ancak uygulamada kredi tahsis ücreti ya da dosya masrafı gibi isimler altında tüketiciden yıllardır krediler için ekstra ödemeler alınır. Böyle durumlarda kredi kullanan kişiler daha önceki ödemiş oldukları dosya masraflarını bankalardan talep edebilme hakkına sahip olabiliyor. Sözde masraf olarak gösterilen kalemlerin tamamı haksız şart hükmündedir ve tamamen de geçersizdir. Tüketicilerin ödemek zorunda bırakıldıkları bu haksız ödemeler belirli bir süre içerisinde bankalardan geri istenebilmektedir.
Yargıtay’ın emsal niteliğinde vermiş olduğu karar ile banka kredilerinde dosya masraflarının iadesindeki zaman aşımı durumu 10 yıllık bir süreyi kapsar. Kişiler başvuru tarihinden itibaren geçmişe doğru olarak 10 yıllık bir süre içerisinde dosya masraflarını bankadan isteyebilmektedir.
Dosya Masrafı İadesi Bankadan Nasıl Talep Edilir?
Dosya masrafı iadesi için kişiler ilk olarak bankaya başvuru yapmak durumundadır. Başvuracakları bankanın da kredi çektikleri banka olması büyük bir önem taşıyor. İlk olarak kredi çekilen bankadan dosya masraflarının da ayrıntılı bir şekilde yer aldığı dökümlerinin verilmesini talep etmeniz gerekiyor. Bankalar ayrıntılı bir döküm çıkardıktan sonra haksız bedellerin iadesi için yazılı olarak bankanıza başvuru yapmalısınız. Sonrasında ispat kolaylığı için iadeli taahhütlü posta ya da noter aracılığı ile bir ihtarname göndermek kolaylıkla bankadan sonuç almanızı sağlar.
Bankalar dosya masraflarının iadesine yönelik olarak başvurular ile talepleri kabul etmemektedir. Bu durumda genelde kaçma yoluna başvuran bankalar sizin başvurunuzu reddedebilmektedir. Eğer başvurunuz banka tarafından reddedilirse yargı yoluna başvurarak haklarınızı aramanız gerekir.
Dosya Masrafı İadesinde Nereye Başvurulmalıdır?
Bankalardan çekilen krediler için ekstra ödemek zorunda kaldığınız dosya masrafları için Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız gerekiyor. Tüketici Hakem Heyeti her ilçe ve il merkezinde valilikler ile kaymakamlıklarda toplanmaktadır. Tüketici uyuşmazlıklarının belirli bir parasal sınırın altında olan durumlarda Tüketici Hakem Heyetine başvurulmaktadır. Ancak belirli bir sınırın üzerindeyseniz Tüketici Mahkemesine başvurulmaktadır. Bahse konu olan paranın sınırı ise 2021 senesinde 7550 TL ile 11330 TL arasında bir sınır belirlenmiştir.
Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği 7. Maddesine göre hakem heyetinin bu konudaki tüm görevleri düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre tüketicilerin ikametgah adresinin bulunduğu yerdeki hakem heyetine başvurması gerekiyor. Aynı zamanda kredi alınan bankanın merkezinin ya da şubesinin bulunduğu yerdeki hakem heyetine de başvuru yapılabilmektedir. Hakem tarafından verilen karar ilam niteliği taşır. Bu nedenle de verilen karar icra takibine de konu olabilmektedir.
Banka Kredisi İadesinde Görevli Mahkeme
Banka kredisi iadesinde görevli olan mahkeme Tüketici Mahkemesidir. Bu mahkemenin tespitinde HMK genel yetki kuralları ve THKH yetki kuralı uygulanmaktadır. Davalı olan bankanın bulunduğu yer mahkemesinde dava açılabileceği gibi tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerde de bu davalar açılabilmektedir.
Tüketici mahkemelerinde dava açmak harca tabi tutulmamıştır. Ancak tebligat ile benzeri giderler olabileceği için gider avanslarının mahkemeye depo edilerek açılması gerekmektedir. Bazı davalarda aynı zamanda bilirkişi incelemesi de gerekebiliyor. Bu durumda bilirkişi ücretinin de dava aşamasında tüketici tarafından ödenmesi durumu söz konusu olmaktadır.
Dava sonuca bağlandıktan sonra eğer tüketici tarafı haklı görülür ise yargılamaya ilişkin olarak ödenen tüm bedellerin davalıya aktarılmasına karar verilir. Davalı tüm ödenen giderlerle birlikte banka dosya masraflarını da tüketiciye ödemekle yükümlü olmaktadır.